JPDP las wat nieuwsjes juli 2024
“Moiroloi” van Mani is nu immaterieel cultureel erfgoed
Griekenland heeft deze maand vier tradities toegevoegd aan de nationale lijst met immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft het Ministerie van Cultuur bekend gemaakt.
Het gaat om:
– De “Moiroloi” van Mani: een traditionele rouwklacht die door vrouwen (de zogenaamde moiroloyistres) wordt gereciteerd tijdens begrafenissen en andere rouwplechtigheden. Ze improviseren de teksten en melodieën van hun klaagzangen, waarin ze het leven en de dood van de overledene herdenken. Naast een uiting van rouw, spelen de moirologia ook een belangrijke rol in het bewaren van de mondelinge geschiedenis van Mani. De klaagzangen bevatten vaak verhalen over de voorouders van de overledene, belangrijke gebeurtenissen in de gemeenschap, en lokale gebruiken en tradities.
– “Evagelizou”: een kerkelijke hymne ter ere van de Boodschap aan de Moeder Gods, die in de vroege ochtend van 15 augustus door groepen kinderen of volwassenen op straat in Moudania, Proussa en de omliggende dorpen werd gezongen. De dorpelingen wachtten de kleine ‘koren’ op en boden hen zoete lekkernijen aan, zoals loukoumi of zelfgemaakte likeur.
– “Thermiotikos Balos”: een traditionele dans die centraal staat in de levende muziek- en danscultuur van het eiland Kythnos (Thermia). Hij wordt gedanst in koppels en onderscheidt zich van andere Balos-dansen op de Egeïsche eilanden door zijn unieke “voltes” (snelle draaiende stappen) die uitnodigen tot improvisaties. De dans wordt doorgegeven van generatie op generatie.
– “De sponsduikersdans” (‘Michanikos‘): een traditionele dans van Kalymnos waarin de bewegingen worden nagebootst van een sponsduiker (“Μηχανικος”) die lijdt aan de ‘duikersziekte’ (Caissonziekte of decompressieziekte). De duiker-danser verbeeldt zijn niet-aflatende wil om te leven. De dans wordt nog steeds opgevoerd tijdens feesten, festiviteiten en bijeenkomsten op het eiland.
Levend erfgoed
Andere gebruiken en tradities die in de Griekse lijst met immaterieel cultureel erfgoed staan, zijn onder meer het mediterrane dieet, de mastiek van Chios, de aardewerktraditie van Sifnos, de kunst van stapelmuren, de rebetiko, de ‘mantres’ van Limnos en de wijnbouw op Santorini. Sommige van deze tradities staan ook in de culturele erfgoedlijst van UNESCO. Vorig jaar werden er maar liefst 21 gebruiken en tradities toegevoegd aan de lijst, waaronder de zilversmeedkunst van Ioannina, het geborduurde brood van Varnavas, de pistacheteelt in Aegina en het dansevenement ‘kagelari’ in Arta. Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’ en omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een belangrijk kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en zorgt voor een gemeenschappelijke identiteit.
Slechts één op de tien Grieken zegt gelukkig te zijn
Slechts één op de tien Grieken zegt gelukkig te zijn met zijn huidige dagelijkse leven. Dat blijkt uit het onderzoek “Aspirations – Dreams – Expectations” van het internationale netwerk IRIS. Het onderzoek werd in 17 landen gehouden. Namens Griekenland is dat gedaan door Focus Bari.
Slechts 9 procent van de Griekse respondenten zegt dat hun dagelijks leven op dit moment is zoals ze het zouden wensen en slechts 4 procent verklaart dat het huidige Griekenland het land van hun dromen is. Zes op de tien Grieken zouden, als ze dat konden, graag in een ander land willen wonen. Zwitserland, de VS en Italië hebben dan de voorkeur.
Bovendien vinden zeven op de tien Grieken dat ze geen ‘gemeenschappelijke droom’ hebben. Ze missen de sociale cohesie en zeggen behoefte te hebben om weer trots te zijn op hun land. Volgens deelnemers aan het onderzoek is in Griekenland het sterke waardensysteem verloren gegaan. Om zich weer veilig en trots te voelen moet dat weer hersteld worden.
Het is vermeldenswaardig dat bijna 60 procent van de respondenten vindt dat Griekenland eerst voor de Grieken moet zorgen. Om dit te bereiken moet de regering tegemoetkomen aan de behoeften van de burgers en luisteren naar hun problemen. Ook moet de regering zorgen dat de vitale sectoren van het land (economie, gezondheidszorg, onderwijs, justitie) goed functioneren.
Griekenland op weg naar een zesdaagse werkweek
Waar sommige landen experimenteren met kortere werkweken, zet Griekenland juist stappen in de richting van een zesdaagse werkweek. Nieuwe regels die op 1 juli ingaan, maken dat mogelijk. Bedrijven in de industrie, productiesector en met een 24/7 service kunnen dan overstappen op een zesdaagse werkweek. In plaats van de huidige 40 uur telt een normale wettelijke werkweek dan 48 uur. De toeristische sector en de horeca zijn uitgesloten van de nieuwe regeling.
In theorie kunnen werknemers meer gaan werken, als bedrijven dat willen. Wie meer gaat werken, krijgt ook meer betaald. Ook kunnen werkgevers de roosters van het personeel veranderen als dat beter uitkomt voor het bedrijf.
De Griekse regering zegt dat de nieuwe regels de administratie eenvoudiger zullen maken, de proeftijd verkorten naar zes maanden en een licht werpen op overuren.
De wet biedt werknemers ook de mogelijkheid om een tweede baan van vijf uur per dag erbij te nemen, naast hun hoofdbaan van acht uur per dag. Met andere woorden: voltijdwerkers mogen een tweede baan hebben en maximaal 13 uur per dag (en ongeveer 65 uur per week) werken.
De nieuwe wetgeving moet ook helpen om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken door zwart werk tegen te gaan en incentives te bieden, zoals gratis scholing voor werknemers. Zo kunnen zij hun vaardigheden verbeteren en zich aanpassen aan de veranderende vraag in de markt, is het idee van de regering van premier Mitsotakis. Belangrijk is wel dat de zesdaagse werkweek niet overal gaat gelden, maar beperkt wordt tot bepaalde bedrijfssectoren”, zegt Emmanouil Savoidakis, van Politis & Partners, een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in ondernemingsrecht, tegen Deutsche Welle.
Vorig jaar protesteerden de Grieken tegen de komst van de nieuwe arbeidswet. Volgens de vakbonden worden ook pauzes op de werkplek afgeschaft en verdwijnt een reeks voordelen. Ook de introductie van nulurencontracten en losse klussen kan rekenen op kritiek van de bonden.
De invoering van een zesdaagse werkweek was in 2012 ook een van de eisen van de trojka (EU, ECB en IMF) tijdens de Griekse schuldencrisis.
EK-goud voor zwemmer Apostolos Papastamos
Apostolos Papastamos heeft op het EK langebaanzwemmen goud veroverd op de 400 meter wisselslag. De Europese titel is voor de 23-jarige Griek zijn eerste prijs bij de senioren.
In de finale bleef Papastamos de Hongaren Balázs Holló en Gabor Zombori voor, die in de series nog de snelsten waren. Ze gaven allebei meer dan een halve seconde toe op Papastamos, die een tijd van 4.10,83 klokte.
Met die tijd brak Papastamos zijn eigen nationale record van 4.11,93 dat hij in 2019 vestigde en destijds ook het wereldrecord voor junioren was. De Griek Daniil Giourtzidis eindigde als vierde op de 400 meter wisselslag.
In de tweede halve finale van de 50 meter vlinderslag tikte Stergios Marios Bilas als eerste aan in een tijd van 23.06 voor Griekenland.
Onlangs was er ook al Grieks succes op het EK in Belgrado. Het Griekse artistieke zwemteam veroverde met hun vrije oefening voor het eerst een gouden medaille. Het Griekse team, dat bestaat uit acht zwemsters, behaalde een uitmuntende score van 270,1980. Daarmee eindigden ze met ruim 15,5 punten voorsprong op nummer twee Italië.
Griekenland introduceert AI-reisassistent
Wie deze zomer op vakantie is in Griekenland kan gebruik maken van de app mAIGreece. De nieuwe AI-reisassistent geeft bezoekers alle nodige informatie voor een aangenaam verblijf, belooft Toerismeminister Olga Kefalogianni. Mensen kunnen met mAiGreece chatten door hun (geschreven of gesproken) vragen in hun eigen taal in te dienen. De app ‘spreekt’ 31 talen: naast de 24 officiële talen van de EU zijn dat Albanees, Chinees, Japans, Turks, Hebreeuws, Arabisch en Koreaans.
mAiGreece geeft – op basis van GPS – informatie over bezienswaardigheden, musea, Blue Flag-stranden, ziekenhuizen en gezondheidscentra, politiebureaus en ambassades of consulaten in de buurt. Ook bevat het inhoud van visitgreece.gr.
Verder kan de app reizigers advies geven over wat ze moeten doen bij verlies van hun paspoort of portemonnee. Minister van Digitaal Bestuur, Dimitris Papastergiou, benadrukte dat de app ook beschikbaar is tijdens noodsituaties zoals bosbranden of overstromingen.
Via een functie die is gekoppeld aan de 112-hulplijn, kunnen gebruikers dan een sms met hun geografische locatie sturen naar het operatiecentrum van het Ministerie van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming. De nieuwe AI-reisassistent mAiGreece is vanaf 10 juni te gebruiken. De app is gratis te downloaden via de App Store en Play Store.
Regalia van koning Otto te zien in Griekse parlement
De koninklijke versierselen van Otto, de Beierse prins die van 1832 tot 1862 koning van Griekenland was, zijn sinds gisteren te zien in het Griekse parlement.
De regalia, (kroon, scepter en zwaard) werden vorig jaar door het Ministerie van Cultuur gevonden in het voormalige koninklijke zomerpaleis in Tatoi. Cultuurminister Lina Mendoni zei toen dat ‘de eerste officiële insignes van de nieuwe Griekse staat toebehoren aan het Griekse volk en de natie’.
De stukken zijn gemaakt in opdracht van Otto’s vader, Lodewijk I van Beieren, maar werden door de jonge koning bij zijn kroning in 1832 niet gedragen omdat het schip dat ze naar Griekenland zou brengen vertraging opliep.
Otto werd na een volksopstand in oktober 1862 afgezet en keerde terug naar Beieren, waar hij vijf jaar later stierf. Toen de koning Griekenland gedwongen verliet, nam hij de regalia mee. In december 1959 werden ze teruggeven aan de toenmalige Griekse koning Pavlos, tijdens een speciale ceremonie in het huidige presidentiële paleis.
De kroon en scepter zijn gemaakt door de legendarische Franse goudsmeden Fossin et Fils en het zwaard door Manceaux en Fossin et Fils. De kroon werd ook gebruikt bij de begrafenissen van koning Pavlos in 1964 en zijn vrouw Frederica in 1981. De regalia van koning Otto zullen tot 2073 te zien zijn in de Eleftherios Venizelos-zaal van het Griekse parlement