Schone maandag in Griekenland

Schone maandag in Griekenland

“Kathara Deftera”, Grieks voor “Schone Maandag”, wordt beschouwd als een van de belangrijkste jaarlijkse feesten in Griekenland en kondigt het begin aan van de 40-daagse periode van de Grote Vastentijd, of “Sarakosti”, voor de Grieks-Orthodoxe Kerk.

Het feest begint op de eerste dag van de 7e week voor de Grieks-orthodoxe Paaszondag .
Liturgisch gezien begint Schone Maandag – en dus de vastentijd zelf – op de voorafgaande zondagavond, tijdens een speciale dienst waarin alle aanwezigen voor elkaar buigen en om vergeving vragen.

Op deze manier beginnen de gelovigen de Grote Vasten met een rein geweten, vergeving en hernieuwde christelijke liefde. De dag van Schone Maandag wordt soms “Asmaandag” genoemd, naar analogie van Aswoensdag, de dag waarop de vastentijd in het westerse christendom begint.

Schone Maandag maakt ook een einde aan de losbandige carnavalsvieringen die eraan voorafgingen en nodigde alle orthodoxe christenen uit om de zondige houdingen die verband houden met carnavalsfestiviteiten achter zich te laten – en niet-vastende voedingsmiddelen, die grotendeels werden geconsumeerd tijdens de drie weken van carnaval.

Als gevolg hiervan wordt het feest, een feestdag in Griekenland en Cyprus, gevierd met excursies in de buitenlucht, de consumptie van schaaldieren en ander vast voedsel, evenals de wijdverbreide gewoonte om vliegers te bouwen en te laten vliegen.

Culinaire hoogstandjes van Schone maandag

Het eten van vlees, eieren en zuivelproducten is traditioneel verboden voor orthodoxe christenen tijdens de vastentijd, waarbij vis alleen op grote feestdagen wordt gegeten.

De consumptie van schaaldieren en weekdieren is echter toegestaan ​​in Grieks-orthodoxe kerken , waardoor de traditie is ontstaan ​​om uitgebreide gerechten te eten op basis van zeevruchten, zoals inktvis en octopus, of schaaldieren, zoals garnalen en mosselen.

Een traditionele dip gemaakt van de gezouten en gezouten kuit van karper of kabeljauw, gemengd met olijfolie , citroensap en broodkruimels, genaamd “taramosalata”, maakt ook deel uit van het tarief dat op Schone Maandag wordt geconsumeerd.

Taramosalata is ideaal om op “lagana” te smeren, een speciaal soort ongezuurd plat brood dat alleen op die dag wordt gebakken. De geschiedenis achter dit brood dateert uit het Oude Testament en verwijst naar de hulp die God aan het Israëlische volk bood toen het hen van Egypte naar het beloofde land leidde.

Sindsdien hebben Israëli’s tijdens de Pesach-periode ongezuurd brood of lagana gebakken, waarbij de traditie werd doorgegeven aan vroege christelijke gelovigen.

In Griekenland dateren de verslagen van een dun brood genaamd “laganos”, dat wordt genoemd in de werken van de grote komische toneelschrijver Aristophanes, uit de oudheid, wat aangeeft dat de traditie ook verband houdt met de oude geschiedenis van het land.

Bij deze lekkernijen horen ook bonen met zwarte ogen of gewoon gewone gebakken bonen, in wijnbladeren gewikkelde rijstballen genaamd “dolma”, en natuurlijk wat Griekse wijn of tsipouro .

qrf

Als toetje wordt een variatie op het bekende Arabische snoepje “halva” geserveerd, gemaakt van tahini, een sesampasta en suiker, vaak gecombineerd met noten of chocolade en gebakken in een vierkante of ronde vorm.

Tradities van Schone Maandag

Schone maandag wordt echter niet alleen geassocieerd met het eten van vast voedsel, maar bevat ook vele andere heerlijke tradities die in heel Griekenland worden gevierd. Traditioneel, aangezien Schone Maandag wordt beschouwd als het begin van het lenteseizoen, maakt vliegeren ook deel uit van de dingen die alle gezinnen doen.

Jongeren en volwassenen organiseren excursies naar open gebieden om de lucht te vullen met hun vliegers. Al meer dan 70 jaar zijn er veel traditionele werkplaatsen gewijd aan het bouwen van dergelijke vliegers.

Hoewel de traditionele houten vliegers zijn vervangen door plastic, heeft het handwerk van het vliegeren nog steeds zijn eigen geheimen. Een licht houten frame op een papieren romp, koorden aan de balansen en een enkel koord aan de staart vormen de perfecte vlieger, klaar om kinderen en volwassenen van hun voeten te dragen in de wind van maart.

qrf

Afgezien van vliegeren, behouden veel gebieden in Griekenland hun eigen regionale gewoonten op Schone Maandag. In Thebe wordt een oud gebruik uit 1830, de “Vlach-bruiloft” genoemd – een verwijzing naar de matchmaking van die tijd – elk jaar nieuw leven ingeblazen, waarbij alle deelnemers deelnemen aan de festiviteiten met satirische liedjes en veel dans.

Ondertussen wordt in het dorp Mesta op het Griekse eiland Chios , volgens een ander gebruik van Schone Maandag, dat zijn wortels heeft in de periode van Ottomaans Griekenland , het dorp “binnengevallen” door een Ottomaanse militaire officier samen met zijn troepen, die daarna het verzamelen van alle bewoners naar het centrale plein, dwingt hen een boete te betalen voor de aanklachten die tegen hen zijn ingediend.

Het ingezamelde geld wordt vervolgens als eerbetoon gegeven aan de culturele vereniging van het dorp.

Het feest van Schone Maandag en alle bijbehorende tradities en vieringen zitten in de harten van het Griekse volk, omdat ze een gelegenheid bieden voor ontspanning, een ontsnapping aan de dagelijkse routine en een verbinding met de natuur en het culturele erfgoed van het land.

Bron: Greekreporter.com