9 februari, internationale dag van de Griekse taal

 

9 februari, internationale dag van de Griekse taal

9 februari is officieel uitgeroepen tot Internationale Dag van de Griekse Taal en is een dag voor Grieken en niet-Grieken om de belangrijke rol te vieren die de Griekse taal in de wereldcultuur heeft gespeeld.

Volgens een rapport van University World News vormen de Griekse taal en cultuur, verspreid over meer dan 35 eeuwen, een ononderbroken band tussen de moderne Grieken en hun voorouders.

In tegenstelling tot het Latijn is Grieks een levende taal die momenteel wordt gesproken door meer dan 11 miljoen mensen op het vasteland van Griekenland en door miljoenen Grieken verspreid over de hele wereld.

Filoloog Francisco Rodriguez Adrados van de Complutense Universiteit in Madrid, en lid van de Koninklijke Spaanse Academie, verklaarde een paar jaar geleden: “Grieks is geen dode taal. We moeten ons allemaal realiseren dat Grieks en Chinees de enige talen zijn die tegenwoordig worden gesproken en waarvan de oorsprong meer dan 3500 jaar geleden bekend was. “

Adrados erkent de rol van talen uit de oudheid, zoals Egyptisch, Sumerisch, Hebreeuws en Arabisch. Maar als hij werd beoordeeld op de invloed die werd uitgeoefend op andere Europese talen, zei hij: „Grieks is de eerste taal ter wereld. De Griekse taal leeft niet alleen in Griekenland, maar heeft een tweede leven; het alfabet, vocabulaire, syntaxis en literatuur zijn in alle talen aanwezig. “

9 februari is gekozen als de dag om de Griekse taal te vieren, omdat het samenvalt met de herdenkingsdag van de Griekse “nationale dichter” Dionysios Solomos.

Het doel van dit initiatief is om de fundamentele rol van de Griekse taal in de wereldcultuur door de eeuwen heen te benadrukken en de Grieken van de diaspora en iedereen die mee wil doen en wil leren over de Griekse cultuur, aan te moedigen om er systematisch onderzoek naar te doen en erover te leren.

Fijne Internationale Dag van de Griekse taal!