Deze Griekse uitvinding moet niet worden verward met de Frappuccino. De frappé (frape) werd in september 1957 in Thessaloniki uitgevonden door middel van experimenten door Dimitris Vakondios, een vertegenwoordiger van Nescafé van Nestlé Hellas, die een belangrijke ontdekking deed. Vakondios wilde zijn gewone Nescafé Classic hebben, maar hij kon geen heet water vinden, dus mengde hij de koffie met koud water in een shaker en schudde deze krachtig. Zonder rekening te houden met de schuimuitbarsting die deze actie zou veroorzaken, behaalde Vakondios twee resultaten: het eerste resultaat was de vlek op zijn pak; de tweede was de uitvinding van het schuimende brouwsel dat iets zou worden dat leek op de identiteitsfrisdrank van Griekenland. Geheel per ongeluk werd de Frappe geboren. Frappe nam zijn officiële naam over en werd rond 1979 de nationale koffiedrank van het moderne Griekenland. Frappés behoren tot de meest populaire koffiesoorten in Griekenland en Cyprus en zijn een kenmerk geworden van de naoorlogse Griekse koffiecultuur in de open lucht, vooral tijdens de hete zomermaanden, maar hebben zich verspreid naar andere landen over de hele wereld. De Griekse Frappe is symbolisch en visueel verbonden met de gemakkelijke en zorgeloze zomer voor de Grieken. En een laatste detail: een echte Griek zou nooit proosten met koffie. Dus … bewaar je favoriete Στην υγειά μας of Γεια μας (Proost) voor je avonddrankje. De ingrediënten zijn eenvoudig: oploskoffie en water, suiker, melk en ijs en een rietje om van deze verfrissende slokjes te genieten. Onze “nationale koffie” 🇬🇷 🌞 🇬🇷