[ditty_news_ticker id=9960]

Zomerwandeling: Halle- Zoersel

 

Laden Evenementen

Zomerwandeling: Halle- Zoersel

29/07/2018

ZOMERWANDELING IN EN ROND ZOERSELBOS

ZONDAG 29 JULI 2018

Naar jaarlijkse gewoonte, trekken we op zomerwandeling om in eigen streek onze mooie natuur te bewonderen. Het succes van vorig jaar doet ons hopen op een nog groter aantal deelnemers; het goede weer krijgen we er dan zo wel bij.
Plaats van afspraak:

” In De Wandeling “

 

Parkeerplaats genoeg daar !
Peggerstraat 58
2980 Zoersel
03 383 13 72

We vertrekken met z’n allen stipt om 14 uur en na 4 km (1,5 uur) kan iedereen aan een overdekte kiosk een drankje nuttigen. Keuze op te geven bij vertrek!
De groep die koos voor de korte route van 6,8 km keert hier langs een andere weg terug en zal het Boshuisje passeren waar ze vrij zijn om nog iets te nuttigen of om ineens verder te stappen naar ” In de Wandeling ” 200 meter verder om daar op de anderen te wachten bij een aperitiefje.
De groep voor de langere tocht van 12 km neemt vanaf die stop een andere route om dan tussen  17 en 18 uur aan te komen in ” In de Wandeling “
De korte tocht: 6,8 km, de lange route: 12 km


Leo geeft ons al een inkijk in al het moois dat we te zien gaan krijgen.

In het hart van de gemeente ligt het natuurreservaat ‘het Zoerselbos’. Een prachtig natuurgebied van meer dan 400 hectaren, dat onvermoede wandel- en fietsmogelijkheden biedt en een bonte afwisseling toont van bossen, beemden en velden. Zeldzame fauna en flora wachten op ontdekking, in een gebied dat het decor vormde voor de Loteling, een weerwolf en de bende van het Zoerselbos uit de boeken van Hendrik Conscience.

Het Zoerselbos maakte oorspronkelijk deel uit van het domein Hooidonk, dat van 1233 tot 1795 in eigendom was van de Sint-Bernardusabdij. Zoersel kreeg  geen eigen abdij, die kwam in Hemiksem,  maar werd wel onderdeel van de landbouwuitbating afhankelijk van de Cisterciënzers. Nadat hertog Hendrik II van Brabant in 1342 afstand deed van zijn jachtrecht en rooiverbod in het bos, ging de abdij over tot de omzetting van een deel elzenbroekbos tot beemden (de Hooidonkse en Kretse Beemden).
In de 18de eeuw liet de Sint-Bernardusabdij haar domein in Zoersel herinrichten. In het bos werden de heidegebieden stelselmatig beplant: eerst werden dreven en afwateringsgrachten aangelegd, waarop de pandsgewijze beplanting volgde. Rond 1715 werden in het bos verschillende vijvers gegraven. De meesten deden niet lang dienst omdat ze door de vorming van een laagje oerijzer op de bodem ongeschikt bleken voor de viskweek. Rond 1740 waren de meeste vijvers verdwenen en werden de percelen beplant. Enkele vijvers hielden wel stand, omdat ze regelmatig met vers water werden gevoed via grachten vanaf de spuien op de Tappelbeek. Alleen onder die conditie bleek de viskweek wel haalbaar. De ligging van de verdwenen vijvers is nog herkenbaar aan de vorm van de aanwezige rietvegetatie.
In de Hooidonkse Beemden – oorspronkelijk moerassige hakhoutbossen – werd een sluizensysteem met spuien en dijken aangebracht om de vruchtbaarheid van de hooilanden te bevorderen. Zo ontstond een vloeiweidensysteem waarbij het grootste deel van de beemden tijdens de winter onder water kon worden gezet met water uit de Tappelbeek. In het landschap zijn nog altijd sporen van dit vroegere vloeibeemdensysteem bewaard. De beemden van Hooidonk hebben gedurende minstens 250 jaar als vloeibeemdensysteem gefunctioneerd en vormden dan ook een unicum in een Kempense beekvallei. Er zijn nog vier spuien bewaard, namelijk één langs de Monnikendreef (ten noorden van het Zoerselbos), één langs de Antwerpsedreef, één in de Hooidonkse Beemden en één achter het Boshuisje.
Kenmerkend voor het Zoerselbos zijn de vloeibeemden aan de oevers van de Tappelbeek. Vloeibeemden maken deel uit van een Middeleeuws landbouwsysteem dat gedurende eeuwen ontwikkeld, verbeterd en in stand gehouden werd door de Cisterciënzers. Aan de hand van spuien werd het hele gebied in de winter gecontroleerd onder water gezet, als een soort ‘natuurlijke’ bemesting van de hooilanden. In het Zoerselbos getuigen nog vier – in 1995 gerestaureerde – spuien van dit ingenieus vloeibeemdensysteem. Eén van de spuien ligt vlakbij het Boshuisje en het Bezoekerscentrum.

In Zoersel bevindt zich het Boshuisje, waar de roman De Loteling (1850) van Hendrik Conscience zich afspeelt. Nu is het een herberg. Een inscriptie aan de voorgevel herinnert hieraan. Het Boshuisje speelt ook een rol in het stripverhaal De gouden ganzeveer (1983) uit de reeks Suske en Wiske.


Het Zoerselhof (1787) werd gebouwd als abtshof van de Cisterciënzers en had een gevarieerd palet van functies: verblijf van Antwerpse kinderen, pension, hotel-restaurant en uiteindelijk kasteel. Dat werd gekocht door Ivo Van Varenbergh. Hij liet het in 1989 restaureren in zijn oorspronkelijke, 18de eeuwse staat.

Reeds 40 jaar staat Huize Monnikenheide garant voor warme en professionele dienstverlening aan personen met een verstandelijke beperking en hun gezin met een ruim aanbod van ondersteuningsvormen.
Op de kruising van de Schegelbaan en de Peggerstraat (knooppunt 19) ligt de herberg “In de wandeling”. Deze herberg dateert uit de tweede helft van de 19de  eeuw. De toenmalige eigenaar Ivo Van den Bulck (bijgenaamd Janneke Ivo) was veekoopman. In het dialect is dit een “pegger”, vandaar de naam Peggerstraat.
Afspanning “In de Wandeling” is een gezellig en authentiek etablissement in een natuurlijke omgeving, waar we terecht kunnen voor een drankje, een klein hapje of een uitgebreid diner.
Eén van de toppers is de Blonde d’Aquitaine van hoeve Blommerschot.

Wij moesten een keuze maken en gingen voor volgende gerechten:
• Salade met gemarineerde rundsreepjes Blonde d’Aquitaine € 18.50
• Vegetarische schotel € 17.50
• Deze gerechten worden met brood geserveerd. Supplement frietjes ⁄ € 2.50
• Scampi’s van de chef met pasta € 21.50
• Steak tartaar à la minute bereid € 22.95
• DESSERTS Pannenkoek met suiker, siroop of confituur € 4.80 Pannenkoek appel € 5.50 Pannenkoek met appel en calvados € 8.50 Pannenkoek met chocolade en ijs € 7.50 Pannenkoek ‘In de Wandeling’ € 7.50 Supplement bol ijs ⁄ € 1.75 Bladerdeeggebakje met appel € 7.00 Bladerdeeggebakje met appel en kaneelijs € 8.50 Sabayon•per 2 personen pp /€ 8.50 Advokaatje•eigen maak € 6.00 Verse fruitsla•zomer € 7.50 Rijstpap met bruine suiker•winter € 7.50 Ook eigenbereide advokaat te koop per 0,5L ⁄ € 12.50 Milkshake vanille € 5.50 Milkshake banaan € 6.50 Coupe vanille € 5.95 Café glacé € 6.95 Dame Blanche € 6.95 Coupe caramel met nootjes € 6.95 Coupe advokaat•eigen maak € 9.50 Coupe vers fruit•zomer € 8.95 Banana split € 7.95 Coupe warme krieken € 7.50 Supplement slagroom ⁄ € 1.50 Dit vlees is niet altijd voorradig! Bestel uw vlees gebakken of gegrild. Supplement: champignonroomsaus € 3.50 peperroom € 3.50 bearnaise € 3.95 Gemengd slaatje € 2.95 Warme groenten € 3.50 Gebakken champignons € 3.50 Witloofsla €

Nog enkele praktische en belangrijke gegevens:
• De wandeling is gratis maar toch vragen wij om in te schrijven voor 20 juli op info@chirapsia.be
• Aantal deelnemende wandelaars vermelden.
• Na de wandeling kan je “In de wandeling” vrijblijvend blijven eten.
• Ook de gekozen maaltijden per persoon niet vergeten melden want de keuken wil een week op voorhand alle bestellingen kennen.
• De gebruikte maaltijden en dranken worden ter plaatse betaald.
• Wie nog meer info wil: 0486 44 77 06
• Genoeg kaarsjes branden voor een stralend wandelweertje!
Leo Zoersel

Share This Event

  • Dit event is voorbij.

Gegevens

Datum:
29/07/2018
Evenement Categorie:

Locatie

Halle-Zoersel
Belgium + Google Maps

Organisator

Chirapsia vzw