Culturele uitstap editie 2019

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Culturele uitstap editie 2019

maart 24 @ 09:00 - 17:00

18€

CULTURELE UITSTAP 2019
Onze uitstap gaat dit jaar wél door op 24 maart en we blijven weer eens in eigen stad. We zijn in Antwerpen zéker nog niet uitgekeken.
We spreken af in “Café Royal”, de koninklijke wachtzaal van het Centraal Station waar we genieten van een drankje en om 10 uur worden opgehaald door onze gids(en).
Antwerpen-Centraal wordt door de Antwerpenaren ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd. Dit grandioze staaltje architectuur aan het Astridplein bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw. Het station werd op 11 augustus 1905 geopend. In 1975 werd het een beschermd monument en vanaf 1986 werd het grondig gerenoveerd. Tussen 2000 en 2009 werd de spoorhal verdubbeld in capaciteit met onder meer perrons op twee ondergrondse niveaus. Vroeger moesten de treinen binnen rijden en weer buiten rijden. Nu kunnen ze doorrijden dankzij de spoorwegtunnel tussen het station en het noorden van de stad. Het station werd al meermaals verkozen tot één van de mooiste ter wereld!

Op het middaguur nemen we de tram (9 of 5) naar de Groenplaats, de sportievelingen nemen de benenwagen en we treffen elkaar in het
Grieks Huis aan de Vlasmarkt 28 voor een vrijblijvende tapas maaltijd.
We hebben ruim de tijd om te genieten van ons natje en droogje want tegen 15.00 uur worden we opgewacht door onze gids(en) voor een kennismaking met de “parochie van miserie”.

Weinig buurten in Antwerpen hebben zoveel bijnamen als de buurt rond de statige St-Andrieskerk. Hier vind je contrasten tussen arm en rijk, vroeger en nu. Van de honderden steegjes en gangetjes blijven maar een paar herinneringen over. De wijk ligt een beetje verborgen, weg van het tracé van de doorsnee-toerist. De belangrijkste straat hier is ongetwijfeld de Kloosterstraat. Vandaag hét centrum van de antiek- en bric-à-brac-handel die in de plaats gekomen is van wat ooit een schitterende St-Michielsabdij was. De Parochie van Miserie, zo werd de wijk ook genoemd, heeft ook grote schrijvers als Hendrik Consience en Lode Zielens voortgebracht.

Onze gegidste wandeling eindigt rond 17 uur aan de voetgangerstunnel; de tramhalte aan de Groenplaats is dan niet ver af.
Zoals je merkt, wordt het weer een dag die je niet mag missen.

PRAKTISCH:
Aangezien we tijdig moeten doorgeven met hoeveel deelnemers we zijn, vragen we om zo vlug mogelijk en zeker voor 16 maart in te schrijven voor wandeling en middagmaal. Vanaf 21 deelnemers wordt de groep opgesplitst en reserveren we twee gidsen.
Zend mailtje naar lydiawitvrouwen@telenet.be (of sms 0486 44 77 06) met de vermelding van het aantal deelnemers voor gidsbeurten en middagmaal.
Voor de ochtendkoffie of thee, gidsbeurt in Centraal Station en de geleide wandeling in “de Parochie van Miserie” schrijf je € 18,00 per persoon over.
Neem je ook deel aan het middagmaal dan komt er € 25,00 per persoon bij. Drank reken je afzonderlijk af ter plaatse.

Uw deelname is gereserveerd als de betaling binnen is voor 16 maart op:
BE84 3200 8581 4859
Chirapsia vzw, Rompelei 12b – 2550 Kontich
Wij kijken er naar uit om weer met een grote vriendengroep een stukje van “de koekenstad” te ontdekken!

Details

Date:
maart 24
Time:
09:00 - 17:00
Cost:
18€
Event Category:

Organizer

Chirapsia vzw

Venue

Frituur De Laet
ASTRIDPLEIN 39
Antwerpen, Belgium
+ Google Map